Хижа Гоце Делчев-Изворите-Кременски езера

Без да срещате тълпи от туристи със спокоен ход и отворени очи за природата, този маршрут изисква физическа подготовка, заради сериозната денивелация, която се преодолява.
Маршрутът може да се определи още като дендрологичен, ботанически, дори  исторически, тъй като пътят му е белязан от свещени за траките места. Можете да научите много за Пирин и за привързаността на хората от Добринище и Кремен към тази част на планината, ако се доверите на местен планински водач. Такъв може да бъде ангажиран предварително с обаждане на тел. 07447 2120.


Програмата започва с настаняване в хижа Гоце Делчев.
Препоръчваме Ви предварителна уговорка на менюто за вечеря. Готвачите могат да Ви изпекат прясна пъстърва на скара, зеленчуци и мезета, да подготвят  добринишки специалитети, гювеч и разбира се- несравним домашен крем карамел.

Пътят до Изворите е удобен, с лек наклон и през живописна гора- спасение от летните жеги.
Навсякъде има изградени чешми и текат потоци. През юли можете да си наберете горски ягоди край пътеката, а през август боровинки /бросници/.
Постепенно се минава през няколко горски пояса: през широколистна и смесена гора, иглолистна растителност, високопланински ливади и клек. Излизането от горския пояс се отбелязва с така наречената Широка поляна. Тя често е разорана от диви прасета. В периферията под дърветата има изградена беседка с огнище и чешма от жителите на село Кремен, които се грижат за пътеките, охраняват гората от пожар и от недобросъвестни посетители.

Местността Изворите е любима.
Тук е изграден заслон с панорамна тераса  към цялата котловина. След кратка почивка и пикник, можете да продължите към Кременските езера.

Пътека свързва Кременските езера с Попово езеро и хижа Безбог. Препоръчваме слизане с лифта до хижа Гоце Делчев, освен ако не сте си направили комбинирана програма с нощувка на хижа Безбог. Уточняваме, че последното качване на лифта е в 16:30ч.

Всъщност, маршрутът може да бъде и с по-малко изкачване, ако смените подхода- с лифта се изкачвате до хижа Безбог, от там хващате  пътеката до Кременските езера и слизате до местността Изворите, организирате си пикник и после без припряност се връщате в хижа Гоце Делчев.


Маршрутът Хижа Гоце Делчев- местността Изворите- Кременски езера е маркирана с жълта боя от Дирекция Национален Парк Пирин и включен в картата на мобилното приложение НП Пирин, което безплатно се сваля от Google Play. Картата е с GPS координати, като се отчита в реално време местоположението Ви по линията на маршрута.

Направете резервация за хижа Гоце Делчев на имейл:
hoteldobrinishte@yahoo.com
Тел. 07447 21 20
 
ул. "Търговска" 17 07447 2120 hoteldobrinishte@yahoo.com
Столовата на хижа Безбог работи
!!!Не пропускайте вкусните ястия на нашия готвач!!! Менюто включва разнообразие от супи, прясна риба, салати, скара, крем карамел и десерти. Столовата...
Хижа Безбог е отворена за най-ревностните планинари
Хижа Безбог е Вашият сигурен подслон в Пирин. Независимо от сезоните материалната база се поддържа. В столовата се предлага топъл чай и храна. На посо...
Изкачване на вр. Полежан от х.Безбог - събитие на This Big Trip
https://youtu.be/b_Dp_nazT5M Ето, че видеото от съботното ни изкачване на вр.Полежан е готово. Както ще видите от кадрите, уцелихме страхотно време, н...
5 маршрута за почивните дни
А Вие колко килограма качихте по време на вирусната пандемия и застояването вкъщи?! Влезете във форма с ходене по планински пътеки. Според калкулатора...