Съвети за лято на планина

Инструктаж!
 
Ориентация
Вземете си карта на маршрутите в Пирин от рецепцията на хотел „Добринище”, от касата на седалковия лифт или от хижите Гоце Делчев и Безбог. Не разчитайте само на мобилните си телефони, защото на много места няма връзка с мобилните оператори.
 
Свалете на своя телефон от Google play безплатното приложение на Национален парк Пирин. Приложението идентифицира вашите координати в парка и съответно Ви показва къде се намирате по линията на предварително зададения маршрут.

Климатична прогнози
Бъдете в планината при хубаво време. Избягвайте геройства.
Най-честите проблеми през лятото, на които се натъкват планинските спасители са: прегряване, топлинен удар, слънчев удар, инфаркт. Поради тази причина правете преходи само сутрин, а през най-топлите часове на деня отпочивайте в по-ниските и гористи части, край вода и на сянка или се приберете в своята хижа.

От хижа Безбог, която е на 2240м.н.в., повечето от маршрутите достигат своя пик максимум до 3 или 4 часа от тръгването.
Ако правилно си разпределите времето с тръгване в 7 часа до към 10:00 – 11:00 часа ще можете да достигнете своята цел, преди силното слънце да Ви изтощи допълнително. Освен това, така ще имате време да отпочинете и да се върнете обратно до хижата. Старите планинари също знаят, че през следобедните часове във високата част често се случват климатични обрати, което трябва да се има в предвид.


Районът на хижа Безбог е богат на води.
По това той се различава от сухия и каменист дял на много популярния парков район Вихрен, чиято начална точка е Банско.

Десилишкото езеро и долината на едноименната река, Поповезерният циркус, Кременските езера, Тевно езеро- са чудесни места за отмора.

Преумората също довежда до инциденти. Теренът на Пирин е пресечен, с голям наклон и каменист. Не е изключено да ви се завие свят от височините на билата. Рискът за хората с наднормено тегло е доста голям

Другата категория нещастни случаи се свързват с измръзване, поради недобра екипировка и направо казано- тръгване само по къси панталонки и тениска по непознат маршрут, на чиято изходна табелка пише примерно 3часа. Като време това не се вижда много за туристите отседнали в СПА хотелите в региона, но често се забравя добавената стойност на връщането обратно.
Лятото понякога е лъжовно. Над 2500м.н.в. времето може да бъде нестабилно, ветровете- силни, а по билата може за кратко време да духне студен вятър, да мине облак с дъжд и град, да падне мъгла.

Дрехи
Леки  и проветриви дрехи. Дълъг панталон, риза с  дълги ръкави, шапка с периферия, яке срещу ветрове и дъждове, резервен  чифт дрехи, дъждобран. Слънцето е изключително жестоко по върхарите. За кратко време още в началото от прехода можете да изгорите и така да провалите цялото си начинание. Освен това, дрехите ви спасяват от досадни комари, жилещи насекоми, а и змии. Не забравяйте правилото на 3- те ката дрехи.

Обувки- туристически, които обхващат и глезена, с грайфер и твърда подметка, за да преминавате през скали и морени стабилно и да не набиете стъпалата си; непромокаеми и добре сработени, т.е. обувки, които достатъчно дълго сте носили и  е сигурно, че няма да Ви направят рани на краката.

Аптечка в раницата
Бинт, реванол, кислородна вода- в случай на подхлъзване и ожулване на кожата, средство срещу комари, алергозан, дефламол /ако изгорите на слънцето/, слънцезащитен крем с висок фактор, противовъзпалително средство.

Храна
Качествена и енергийна храна. Избягвайте колбаси, полуфабрикати и сладкиши. Наблегнете на чисти филета, сирене, пълнозърнест пресен хляб, ядки, шоколад, свежи зеленчуци /краставица, чушка, морков и др./, плодове /ябълки, банани, круши- каквото обичате/. Вода или най-добре предварително приготвен билков чай без захар.

Маршрут
Изберете маршрут, съответстващ на възможностите Ви. Дайте си сметка до каква степен сте спортна натура. Ако планирате няколко дена в планина, започнете с по-лек маршрут в първия ден, за да се адаптирате към терена и надморската височина.

Не бъдете мързеливи и изключете режима си от ежедневието.
Станете рано, по изгрев слънце, хапнете нещо леко и протеиново. Без разламагане, излишно суетене и философстване тръгнете по пътеката- веднага ще усетите удоволствието от росния сутрешен въздух, от песента на птиците и променящите се цветове на пейзажа. Сутрин се диша леко и се изгарят най-много калории.


Избягвайте идеи за нощуване на палатки
Първо защото районът на Безбог е част от територията на Национален парк Пирин, който е под закрилата на ЮНЕСКО и най-малкото ще отнесете сериозна глоба, ако ви хване парковата охрана.
Второ, защото така намалявате отрицателното човешко въздействие върху живата природа. В планината, където навсякъде пъплят хора, единствено нощно време дивите обитатели имат някакво спокойствие и слизат до водните басейни, а палатките най-често се опъват край езерата. Нека изоставим изтърканото схващане, че човекът е венецът на природата, защото фактите говорят друго.
Трето- защо Ви е да се товарите с тежка раница и багаж, когато в Пирин има изградени достатъчно хижи. Покорявайте върхове без да се чувствате като шерпи.

Приятели
Изключително важно- не тръгвайте сам, бъдете с верни хора, които са уравновесени, разумни и осъзнават къде се намират и какво правят. Бъдете сигурни, че няма да Ви изоставят и дори в привидно безобидна ситуация.

Планинска спасителна служба
Не забравяйте за своята планинска застраховка. А при злополука в парков район Безбог, търсете спасителният отряд на Добринище и неговия ръководител Цветан Пчелин.
Тел. 0889 373 751

При нещастен случай, телефони на Планинска спасителна служба:
112 - Единен европейски номер за спешни повиквания
1470 – за абонати на М-тел и Теленор
0887 100 237
02 963 2000 – централен денонощен пост на ПСС
 
За справки и съвети:
1471
0887 100 238
 
И накрая... 
Здраве, Успех и безпроблемно завръщане вкъщи!

www.hoteldobrinishte.com

 
ул. "Търговска" 17 07447 2120 hoteldobrinishte@yahoo.com
Столовата на хижа Безбог работи
!!!Не пропускайте вкусните ястия на нашия готвач!!! Менюто включва разнообразие от супи, прясна риба, салати, скара, крем карамел и десерти. Столовата...
Хижа Безбог е отворена за най-ревностните планинари
Хижа Безбог е Вашият сигурен подслон в Пирин. Независимо от сезоните материалната база се поддържа. В столовата се предлага топъл чай и храна. На посо...
Изкачване на вр. Полежан от х.Безбог - събитие на This Big Trip
https://youtu.be/b_Dp_nazT5M Ето, че видеото от съботното ни изкачване на вр.Полежан е готово. Както ще видите от кадрите, уцелихме страхотно време, н...
5 маршрута за почивните дни
А Вие колко килограма качихте по време на вирусната пандемия и застояването вкъщи?! Влезете във форма с ходене по планински пътеки. Според калкулатора...