Съвети за лято на планина

Инструктаж!
 
Ориентация
Вземете си карта на маршрутите в Пирин от рецепцията на хотел „Добринище”, от касата на седалковия лифт или от хижите Гоце Делчев и Безбог. Не разчитайте само на мобилните си телефони, защото на много места няма връзка с мобилните оператори.
 
Свалете на своя телефон от Google play безплатното приложение на Национален парк Пирин. Приложението идентифицира вашите координати в парка и съответно Ви показва къде се намирате по линията на предварително зададения маршрут.

Климатична прогнози
Бъдете в планината при хубаво време. Избягвайте геройства.
Най-честите проблеми през лятото, на които се натъкват планинските спасители са: прегряване, топлинен удар, слънчев удар, инфаркт. Поради тази причина правете преходи само сутрин, а през най-топлите часове на деня отпочивайте в по-ниските и гористи части, край вода и на сянка или се приберете в своята хижа.

От хижа Безбог, която е на 2240м.н.в., повечето от маршрутите достигат своя пик максимум до 3 или 4 часа от тръгването.
Ако правилно си разпределите времето с тръгване в 7 часа до към 10:00 – 11:00 часа ще можете да достигнете своята цел, преди силното слънце да Ви изтощи допълнително. Освен това, така ще имате време да отпочинете и да се върнете обратно до хижата. Старите планинари също знаят, че през следобедните часове във високата част често се случват климатични обрати, което трябва да се има в предвид.


Районът на хижа Безбог е богат на води.
По това той се различава от сухия и каменист дял на много популярния парков район Вихрен, чиято начална точка е Банско.

Десилишкото езеро и долината на едноименната река, Поповезерният циркус, Кременските езера, Тевно езеро- са чудесни места за отмора.

Преумората също довежда до инциденти. Теренът на Пирин е пресечен, с голям наклон и каменист. Не е изключено да ви се завие свят от височините на билата. Рискът за хората с наднормено тегло е доста голям

Другата категория нещастни случаи се свързват с измръзване, поради недобра екипировка и направо казано- тръгване само по къси панталонки и тениска по непознат маршрут, на чиято изходна табелка пише примерно 3часа. Като време това не се вижда много за туристите отседнали в СПА хотелите в региона, но често се забравя добавената стойност на връщането обратно.
Лятото понякога е лъжовно. Над 2500м.н.в. времето може да бъде нестабилно, ветровете- силни, а по билата може за кратко време да духне студен вятър, да мине облак с дъжд и град, да падне мъгла.

Дрехи
Леки  и проветриви дрехи. Дълъг панталон, риза с  дълги ръкави, шапка с периферия, яке срещу ветрове и дъждове, резервен  чифт дрехи, дъждобран. Слънцето е изключително жестоко по върхарите. За кратко време още в началото от прехода можете да изгорите и така да провалите цялото си начинание. Освен това, дрехите ви спасяват от досадни комари, жилещи насекоми, а и змии. Не забравяйте правилото на 3- те ката дрехи.

Обувки- туристически, които обхващат и глезена, с грайфер и твърда подметка, за да преминавате през скали и морени стабилно и да не набиете стъпалата си; непромокаеми и добре сработени, т.е. обувки, които достатъчно дълго сте носили и  е сигурно, че няма да Ви направят рани на краката.

Аптечка в раницата
Бинт, реванол, кислородна вода- в случай на подхлъзване и ожулване на кожата, средство срещу комари, алергозан, дефламол /ако изгорите на слънцето/, слънцезащитен крем с висок фактор, противовъзпалително средство.

Храна
Качествена и енергийна храна. Избягвайте колбаси, полуфабрикати и сладкиши. Наблегнете на чисти филета, сирене, пълнозърнест пресен хляб, ядки, шоколад, свежи зеленчуци /краставица, чушка, морков и др./, плодове /ябълки, банани, круши- каквото обичате/. Вода или най-добре предварително приготвен билков чай без захар.

Маршрут
Изберете маршрут, съответстващ на възможностите Ви. Дайте си сметка до каква степен сте спортна натура. Ако планирате няколко дена в планина, започнете с по-лек маршрут в първия ден, за да се адаптирате към терена и надморската височина.

Не бъдете мързеливи и изключете режима си от ежедневието.
Станете рано, по изгрев слънце, хапнете нещо леко и протеиново. Без разламагане, излишно суетене и философстване тръгнете по пътеката- веднага ще усетите удоволствието от росния сутрешен въздух, от песента на птиците и променящите се цветове на пейзажа. Сутрин се диша леко и се изгарят най-много калории.


Избягвайте идеи за нощуване на палатки
Първо защото районът на Безбог е част от територията на Национален парк Пирин, който е под закрилата на ЮНЕСКО и най-малкото ще отнесете сериозна глоба, ако ви хване парковата охрана.
Второ, защото така намалявате отрицателното човешко въздействие върху живата природа. В планината, където навсякъде пъплят хора, единствено нощно време дивите обитатели имат някакво спокойствие и слизат до водните басейни, а палатките най-често се опъват край езерата. Нека изоставим изтърканото схващане, че човекът е венецът на природата, защото фактите говорят друго.
Трето- защо Ви е да се товарите с тежка раница и багаж, когато в Пирин има изградени достатъчно хижи. Покорявайте върхове без да се чувствате като шерпи.

Приятели
Изключително важно- не тръгвайте сам, бъдете с верни хора, които са уравновесени, разумни и осъзнават къде се намират и какво правят. Бъдете сигурни, че няма да Ви изоставят и дори в привидно безобидна ситуация.

Планинска спасителна служба
Не забравяйте за своята планинска застраховка. А при злополука в парков район Безбог, търсете спасителният отряд на Добринище и неговия ръководител Цветан Пчелин.
Тел. 0889 373 751

При нещастен случай, телефони на Планинска спасителна служба:
112 - Единен европейски номер за спешни повиквания
1470 – за абонати на М-тел и Теленор
0887 100 237
02 963 2000 – централен денонощен пост на ПСС
 
За справки и съвети:
1471
0887 100 238
 
И накрая... 
Здраве, Успех и безпроблемно завръщане вкъщи!

www.hoteldobrinishte.com

 
ул. "Търговска" 17 07447 2120 hoteldobrinishte@yahoo.com
Комплекс Добринище отваря скоро за зимния сезон. Резервациите започнаха!!!
Хотел "Добринище" и хижа Гоце Делчев ще заработят на 20 декември. Хижа Безбог работи при спазване на необходимите мерки срещу корона ви...
Седалковият лифт до хижа Безбог работи !
  Безбог Ви очаква за зимния сезон, спазвайки всички мерки за безопасност свързани с Covid-19! Седалковият лифт в момента работи с нормално работ...
Изкачване на вр. Полежан от х.Безбог - събитие на This Big Trip
https://youtu.be/b_Dp_nazT5M Ето, че видеото от съботното ни изкачване на вр.Полежан е готово. Както ще видите от кадрите, уцелихме страхотно време, н...
Столовата на хижа Безбог работи
Не пропускайте вкусните ястия на нашия готвач Менюто включва разнообразие от супи, прясна риба, салати, скара, крем карамел и десерти. Столовата отгов...