Пирински езера

Пирин обхваща територия, разположена върху водосборните басейни на реките Струма и Места, които се вливат в Бяло море /Егейско море/. Главният вододел минава по билото на планината с направление северозапад- югоизток. От  тук тръгват 10 притока на река Струма и също толкава на река Места.

В Пирин има 14 циркуса, в чиято сърцевина са образувани много езера.

Циркусът е глациална форма на релефа, характерна за високите части на планините. Представлява кухина с кресловидна форма, най-често оградена от високи, стръмни скали, образувана в следствие на ерозивното действие на ледник.
Циркусите са разположени на голяма надморска височина в планините, в близост до снежната линия за съответните географски ширини. Те се образуват при подходящи условия. Едно такова в северното полукълбо е липсата на силни ветрове на североизточния склон. Тези области не са подложени на директно слънчево греене, и при липсата на ветрове се натрупва голямо количество сняг. Когато се натрупва много сняг, снежната маса се уплътнява и в крайна сметка се превръща в ледник. Започват процеси на ледникова ерозия. В долната част на ледника протича постоянен цикъл на топене и заледяване на водата. Тя прониква в цепнатините, разширява ги и разрушава скалите. Отломъците, подпомогнати от гравитачния натиск на ледника върху скалното легло, допълнително ускоряват процеса на разрушаване чрез абразия.
В циркусите често се наблюдават останки от разрушителното действие на ледниците - морени.

Когато два циркуса еродират един към друг, помежду им се образува седловина или скалист ръб. Известна седловина в Пирин е Кончето . Когато три циркуса еродират един към друг се образува пирамидален връх (карлинг). Такъв е Муратов връх в Пирин планина.
 
В Пирин има 180 езера с постоянон водно огледало. Те условно се разделят на 17 езерни групи. Най-големите езерни групи са тези на Попово езеро/ задено с Самодивските и Полжанските езера/ и Бъндеришките езера.

Попово езеро е най-голямото  и най-дълбоко езеро в Пирин
Най-високо разположеното езеро в Пирин и в България  е Горнополежанското езеро, намиращо се на 2 710м.н.в.
Най-ниското пиринско езеро е Сухото езеро, от групата на Брезнишките езера, с 1 963м.н.в.

Водите на Пирин са чисти и бистри. За да се запазят такива, съществуват забрани на Дирекцията на Национален парк Пирин за опъване на палатки и бивакуване около тях.  Отново напомняме, че в Пирин има достатъчно хижи, заслони и места за палатки, които дават подслон на всички планинари.

Езерни групи в Пирин:

Попови езера
Включват 16 езера, които се оттичат към р.Ретиже. Сред тях са Попово езеро, Банските езера, Рибните езера, Самодивските езера. Попово езеро е най-голямото и  най-дълбокото в Пирин. Разпознава се от всички с малкия остров в него, който според легендата е изплувалата килимявка на попа, който се е хвърлил в езерото. В тази част на планината са едни от най-забележителните пирински върхове: Полежан, Джангал, Сиврия, Кралев двор.
Основен туристически маршрут:  от х. Безбог към хижа Демяниц и към Тевно езеро

Кременски езера
Най-голямата езерна група в Пирин с 9 езера, заобиколени от върховете Сиврия, Джано, Кременски рид. Оттичат се към р. Ретиже. Циркусът е разпознаваем  с трите си големи езера: Леденото, Долното и Горното езеро.
Маршрутът  до Кременските езера върви по долината на р. Ретиже или от хижа безбог по посока Попово езеро, връх Джано.

Брезнишки езера
Три красиви езера на 2579-1763м.н.в. между върховете Ченгел чал, Демир чал, Кадиев рид. Дават началото на р.Туфча, която пресича село Брезница и е най-пълноводният приток на р. Места в този край.

Бъндеришки езера
Намират се в Централен Северен Пирин в долината на река Бъндерица.Те са 16 на брой, но само някои от тях са наименовани: Жабешкото, Дългото, Рибното, Муратово, Окото
Покрай езерата минава основните туристически маршрут от хижа Вихрен към хижите Синаница, към Тевно езеро и към х. Демяница.

Василашки езера
Включват 10 езера, към които могат да се добавят и двете езера Тодорини очи. Оттичат се към долината на р. Демяница. Много обичани места от местните хора и планинарите. Запомнят се с легендите за мома Тодорка, дъщерята на бана, основател на селището  Банско, която се хвърлила от върха, за да се спаси от турците и любовта към нея на момъка  Васил.

Валявишки езера
10 езера с високи и стръмни брегове, обрасли с клек. Оттичат се към река Демяница. Разположени са на 2300-2475м.н.в.

Чаирски езера
9 езера, разположени в долината на р. Санданска Бистрица, на 2200-2450м.н.в. Заключени са между Мозговишки и Превалски чукар.
Покрай тях минава маркиран маршрут от хижа Демяница за заслона Спано поле и хижа Яне Сандански

Влахинските езера
5 езера, разположени между връх Вихрен и рида Гредаро на 20302-2291м.н.в.. Те са част от землището на с. Влахи и добре се виждат от всички, които изкачват в.Вихрен.

Мозговишки циркус  и Белемето
Между върховете Каменица, Кралев двор, Момин двор и Валявишки чукар има езерна група от 20 езера, повечето от които пресъхват през лятото. Най-популярното измежду тях е Тевно езеро, на 2512м.н.в. Около езерото има заслон. Мястото е пресечна точка на няколко основни туристически маршрута в Пирин и често е много натоварено с туристи.

Превалски езера
4 езера от долината на р. Демяница. Покрай тях минава пътеката от хижа Демяница в посока към хижа.Беговица и през Чаирските езера към Башлийца.

Башлийски езера
4 езера, принадлежащи към басейна на р. Санадска бистрица, приток на р. Струма. Разположени са между  Башлийски, Бъндеришки и Превалски чукар и връх Типиците. Покрай тях минава маркираната пътека от  х. Вихрен през Спано поле, към х. Яне Сандански

Типицки езера
Три езера в подонжието на в. Типик, на 2445- 2325м.н.в.

Влашки езера
Част от Демиркапийския циркус  с известните Митрово /2291м.н.в./ и Аргирово езеро/2365м.н.в./. Заобиколени са от върховете Каменица, Кралев двор, Джано, Ченгелчал, Демирчал. Основният туристически маршрут е: хижа Безбог, Попово езеро- хижа Пирин.
ул. "Търговска" 17 07447 2120 hoteldobrinishte@yahoo.com
Комплекс Добринище отваря скоро за зимния сезон. Резервациите започнаха!!!
Хотел "Добринище" и хижа Гоце Делчев ще заработят на 20 декември. Хижа Безбог работи при спазване на необходимите мерки срещу корона ви...
Седалковият лифт до хижа Безбог работи !
  Безбог Ви очаква за зимния сезон, спазвайки всички мерки за безопасност свързани с Covid-19! Седалковият лифт в момента работи с нормално работ...
Изкачване на вр. Полежан от х.Безбог - събитие на This Big Trip
https://youtu.be/b_Dp_nazT5M Ето, че видеото от съботното ни изкачване на вр.Полежан е готово. Както ще видите от кадрите, уцелихме страхотно време, н...
Столовата на хижа Безбог работи
Не пропускайте вкусните ястия на нашия готвач Менюто включва разнообразие от супи, прясна риба, салати, скара, крем карамел и десерти. Столовата отгов...