Аклиматизация към надморската височина в планината

Винаги е добре да имате един аклиматизиращ ден преди да катерите високи върхове в Пирин

За хора, които не се качват често в планината и живеещите на морското равнище, първият ден от пребиваването на хижа Безбог, може да им се стори странен. Могат да получат главоболие, болка в тила, неравномерно дишане, леглото да им се струва неудобно, а нощта да бъде не сън, а просъница и будуване. Няма нищо обезпокоително в това- организмът се настройва към надморската височина и на следващият ден усещанията ще бъдат различни.

Какво означава “голяма надморска височина”?

Височината се определя според предварително установена скала:
 • голяма: от 2438 до 3658 м.н.в.  Хижа Безбог е в близост до тази категория с 2240м.н.в. Върховете , до които има планински маршрути са: Безбог 2645м.н.в., Полежан 2851м.н.в., Сиврия 2590м.н.в., Джано 2668м.н.в., Газей 2761м.н.в., Джангал 2730м.н.в. Най-високите върхове в Пирин са: Вихрен 2914м.н.в. и Кутело 2908м.н.в.
 • много голяма: 3658-5487 м.н.в.
 • изключително голяма: над 5500 м.н.в.

От какво се предизвиква височинната болест?

Зоната на високите върхове въздейства върху човешкия организъм с комплекс от неблагоприятни фактори. Най-важни сред тях са:
 •     Понижаването на атмосферното налягане и произтичащото от него спадане на парциалното налягане на кислорода
 •     Намаляването на влажността на въздуха
 •     Понижаването на температурата на въздуха
 •     Интензивната слънчева радиация

Главната причина за появата на височинна болест е изкачването с бързо темпо на голяма височина.

Нейни симптоми са гадене, повръщане, учестено дишане, главоболие. За да може организмът правилно да функционира в среда с намалено количество кислород, трябва да настъпят няколко последователни промени:
 •     увеличаване дълбочината на вдишванията
 •     увеличаване налягането в белодробните артерии, като кръвта се насочва към тези части на дробовете, които не се използват при дишане на морското равнище
 •     организмът започва да произвежда повече кръвни телца, които транспортират кислород
 •     организмът произвежда повече ензим, който улеснява отделянето на кислорода от хемоглобина в кръвта към телесните тъкани.

Противодействието срещу височинната болест  е добра аклиматизация.

Различните хора се аклиматизират с различна скорост, но все пак няколко съвета по темата:
 •     Избягвайте бързото придвижване от малка към голяма надморска височина със самолет или автомобил; най-добре започнете придвижването си пеш
 •     „Изкачвай се високо, но преспивай на ниско” – изберете си хижа като базов лагер. Не носете излишни тежести от багаж в раницата си при катеренето. За да нямате проблеми като турист не преодолявайте повече от 300м. денивелация на ден.
 •     При поява на симптоми на умерена височинна болест, изкачването трябва да бъде преустановено до изчезването им
 •     Ако симптомите се засилват, върнете се надолу
 •     Осигурете на организма необходимите течности; аклиматизацията много често е свързана със значително обезводняване, което налага поглъщането на два пъти повече течности от обикновено (от 3, 5 до 5 литра на ден); урината следва да бъде обилна и бистра.
 •     Признаците на дехидратация са: пресъхнала уста, и гърло, побеляване на езика. Приемайте електролитни течности /съдържащи натрий/, за да се възстановят загубите в организма. Това може да се постигне с разтварянето на 1ч.л. сол или 1с.л. захар в 1л. вода, а също ако сте си приготвили предварително айран със сол.
 •     Не  бързайте
 •     Когато стигнете определена височина, не се пренапрягайте, поставяйки си още високи цели. Починете, хапнете, но не се отпускайте. Умерената активност през деня е по-полезна от лежането в спалния чувал, защото при сън дълбочината и интензивността на дишането намаляват
 •     Избягвайте цигари, алкохол, успокоителни хапчета и препарати срещу главоболие
 •     Обърнете специално внимание на храната си. Вземете със себе си разнообразни и богати на енергия храни, които не тежат. Интересен съвет от специалистите е да носите и различни подправки, за да стимулирате вкусовите си рецептори, които се притъпяват от височината.  
    Включете в закуската си преди прехода: мюсли, енергийни блокчета, овесена каша, мед, подсладен ориз, кус-кус, горещо како или чай.
    За обяд можете да си подготвите пълнозърнести сандвичи със сирена и филета, пастърма, ядки, сушени плодове, пресни плодове, моркови, зеленчуци, кексче.
    На вечеря добре ще се почувствате с топла супа, а след това с ястие с ориз, зеленчуци, макарони, картофено пюре

Хижа Безбог Ви очаква!

Резервирайте нощувка на тел. 074472120
ул. "Търговска" 17 07447 2120 hoteldobrinishte@yahoo.com
Столовата на хижа Безбог работи
Не пропускайте вкусните ястия на нашия готвач Менюто включва разнообразие от супи, прясна риба, салати, скара, крем карамел и десерти. Столовата отгов...
Изгревът на Попово езеро на 21 юни
И тази година посрещането на първите слънчеви лъчи в най-дългия летен ден ще "залеят" със злато водите на Попово езеро. Надяваме се, че врем...
Хижа Безбог е отворена за най-ревностните планинари
Хижа Безбог е Вашият сигурен подслон в Пирин през април и май. Независимо от сезоните материалната база се поддържа. В столовата се предлага топъл чай...
Изкачване на вр. Полежан от х.Безбог - събитие на This Big Trip
https://youtu.be/b_Dp_nazT5M Ето, че видеото от съботното ни изкачване на вр.Полежан е готово. Както ще видите от кадрите, уцелихме страхотно време, н...