Това не е мечта, това е план

Това не е мечта, това е план!

Времето се изнизва неусетно. Когато Лятото чука на вратата ни, а Нета ни залива с примамливи картинки, трябва бързо да се вземем в ръце.
Какво искам, какво трябва, как и с кого?! Важни житейски въпроси. Теоретично можем да философстваме над тях. Но практично, просто трябва да действаме: ПОДГОТВЯМЕ РАНИЦАТА С КАКВОТО ТРЯБВА И ТРЪГВАМЕ КЪМ ПИРИН.

Първо- Време

Имаме ли време? Защо, не. Цялото време на земята е наше. Ако все още носим някакъв живец, би трябвало да имаме време. А може и да нямаме. Това последното с нямането  е изключително рисковано и дори инфарктно. Изисква бърза и светкавична намеса- отрязваш кабела- и имаш време. После пак можеш да се вържеш към системата и тогава ти гарантираме, че ще оцелееш.

Не бъди беглец

Кажи на тоя, оня къде ти се ходи, какви са ти любимите неща и най-вече- виж кой е най-най в сърцето ти. Чувал си за „Безбожкия тест”, нали?! Ако не- ще ти кажем. Това е проверка на чувствата там горе на хижа Безбог, на тишинка, с дълъг ден и дълга нощ, без дивайси, демек електронни и телекомуникационни играчки, на 2240м.н.в.

После- пари

Българската действителност- изтръскваш джобовете си, разумно преценяваш ситуацията и стартираш с 2 дена- съботно-неделни или откраднати от работната седмицата, но бъди редовен. Резервирай своята нощувка на хижа Гоце Делчев или Безбог предварително

С предложение за финансов пакет от 170 лв. получаваш 3 нощувки в чиста и спретната стая, топла вода, телевизор и от нас да мине- free WiFi. Още закуска и вечеря в малко ресторантче. Това е хижа Гоце Делчев. После ти си на ход- чакат те красиви върхове и бистри като сълза планински езера, не къде да е, а в Пирин.

И за да не изпаднеш в ситуацията на „баир будала”, внасяме малко романтика в покоряването на пиринските висини.
 

***
Имало двама братя могъщи богове- Перун и Дженгал,  а между тях красива сестрица- Перуника. Влюбил се в момичето друг властелин- бог Бес. Братята така се разлютили, че потрупали Бес с камара от камъни до небето и така се появил връх Безбог, а от безутешните сълзи на Перуника се образувало Безбожкото езеро. Двамата влюбени, така и останали заедно. През лятото Безбог се оглежда във водите на езерото и сякаш потъва дълбоко в сърцето на Перуника, а зимата двамата стоят прегърнати от белите преспи със сняг.

Вижте идеи за ТВОРЧЕСКАТА СИ ПРОГРАМА
ИЛИ изберете популярни маршрути:
***
Маршрут първи ден:
Изкачваш връх Безбог /2645м.н.в./, преминаваш по полегатото седло към Полежан /2851м.н.в./, внимателно се придвижваш по мангърите- големи каменни плочи, които тропат като медни монети из под краката и продължаваш към Газей, върхът, който някои превеждат като непобедимият.
За 4 часа настина можеш да постигнеш лична победа. Да се качиш високо в планината и да се преродиш, да се издигнеш над дребнавостта и злоба и да създадеш своя история.
 
На другия ден може да поемеш към Поповото езеро, но без да се смееш на тези, които са тръгнали по популярната пътека, така както се разхождат в Южния парк. Да, Пирин не е градския Ви парк, другари. Бъдете подготвени и подхождайте с уважение!
 
Най-добре стартирайте рано, преди изгрев слънце и посрещнете първите лъчи край бреговете на езерото.
Потърсете следите на старото тракийско светилище, издигащо се на висок камък, огряван призори. Вслушайте с в тишината, а пък после може да Ви наречем и хаджия. Съществуват спомени, че до 40-те години на миналия век е била жива традицията на поклоненията и курбаните на пастирите- власи край езерото, които всяка година идвали в деня на лятното слънцестоене и това било техният хаджийски ритуал.
 
Около езерото са зъберите на Джангал /2730м.н.в./, Момин двор /2725м.н.в./, Кралев двор /2680м.н.в./, Джано /2668м.н.в/ и Сиврия /2593м.н.в./. До тях няма маркирани пътеки, изключение прави Джано.
Джано е задължителна точка за всеки уважаващ себе си фотограф. От него се разкрива пленителна панорама към двата циркуса: на Поповите и на Кременските езера.
 
И после пак обратно- към ежедневието, но с реализирани мечти!

Резервирай нощувка на тел. 074472120        

 
 
 
 
 
 
 
 
ул. "Търговска" 17 07447 2120 hoteldobrinishte@yahoo.com
Столовата на хижа Безбог работи
!!!Не пропускайте вкусните ястия на нашия готвач!!! Менюто включва разнообразие от супи, прясна риба, салати, скара, крем карамел и десерти. Столовата...
Хижа Безбог е отворена за най-ревностните планинари
Хижа Безбог е Вашият сигурен подслон в Пирин. Независимо от сезоните материалната база се поддържа. В столовата се предлага топъл чай и храна. На посо...
Изкачване на вр. Полежан от х.Безбог - събитие на This Big Trip
https://youtu.be/b_Dp_nazT5M Ето, че видеото от съботното ни изкачване на вр.Полежан е готово. Както ще видите от кадрите, уцелихме страхотно време, н...
5 маршрута за почивните дни
А Вие колко килограма качихте по време на вирусната пандемия и застояването вкъщи?! Влезете във форма с ходене по планински пътеки. Според калкулатора...