Връх Безбог 2645м.н.в.

Безбог е най-високия връх /2648,5м./на едноименния рид , отделящ се на изток и североизток от връх Полежан. 

Върховете Безбог и Полежан са свързани с широко седло, спускащо се стръмно към циркуса на Десилишкото езеро.

Произходът на името е неясен.

Би могло да се изведе от думата "възбог"- нагоре, извисено, нанагоре. Тъй като е в страни от билата на по-високите си съседи, върхът стърчи импозантно над околността.

Повечето автори смятат, че името Безбог е свързано с култа към бог Перун и също така към славянския бог Бес.
Една от многото легенди разказва, че бог Бес харесвал сестрата на Перун и искал да я вземе за жена. За тези му намерения научили Перун и брат му Джангал, които наказали бог Бес като го потрупали с камъни. Голямата камара се издигнала високо до небето и била наречена Бесбог.

Друга вариант на легендата за любовта на бог Бес и дъщерята на Перун- Морена, разказва как Перун не одобрявал техните чувства и държал Морена затворена в градините под връх Момини двори.
Морена дълго плакала за своя любим и това разтопило сърцето на Перун. Той дал съгласието си да се оженят двамата млади, но след като се върне от тежката битка, на която отивал. Морена и Бес  не се съобразили с това изрично условие на Перун и вдигнали шумна сватба. Перун връщайки се в своя дом, чул веселбите, досетил се какво се случило и се люто разлютил. Загърмял, вдигнал водите на езерото и те погълнали сватбарите.


Съществуват и легенди от времето на османското владичество.
В една от тях се разказва за живеещите в подножието на върха  пастири и техните семейства през лятото, които турците изклали. Мълвата за това безбожно клане се разнесла сред населението, откъдето дошло и името.


Злободневни разпри между  жителите на две съседни села също стават легендарни.
Те се карали за реката, която постоянно променяла посоката на своите води ту към едното село, ту към другото. Селяните вдигали жестока свада, в която мнозина загинали. Докато траел боят жените им викали "Без Бог ли сме!", от където дошло името.


Из книгата "Пирин- речник и пътеводител" с автор Николай Даутов
ул. "Търговска" 17 07447 2120 hoteldobrinishte@yahoo.com
Столовата на хижа Безбог работи
!!!Не пропускайте вкусните ястия на нашия готвач!!! Менюто включва разнообразие от супи, прясна риба, салати, скара, крем карамел и десерти. Столовата...
Хижа Безбог е отворена за най-ревностните планинари
Хижа Безбог е Вашият сигурен подслон в Пирин. Независимо от сезоните материалната база се поддържа. В столовата се предлага топъл чай и храна. На посо...
Изкачване на вр. Полежан от х.Безбог - събитие на This Big Trip
https://youtu.be/b_Dp_nazT5M Ето, че видеото от съботното ни изкачване на вр.Полежан е готово. Както ще видите от кадрите, уцелихме страхотно време, н...
5 маршрута за почивните дни
А Вие колко килограма качихте по време на вирусната пандемия и застояването вкъщи?! Влезете във форма с ходене по планински пътеки. Според калкулатора...