Аклиматизация към надморската височина в планината

Винаги е добре да имате един аклиматизиращ ден преди да катерите високи върхове в Пирин

За хора, които не се качват често в планината и живеещите на морското равнище, първият ден от пребиваването на хижа Безбог, може да им се стори странен. Могат да получат главоболие, болка в тила, неравномерно дишане, леглото да им се струва неудобно, а нощта да бъде не сън, а просъница и будуване. Няма нищо обезпокоително в това- организмът се настройва към надморската височина и на следващият ден усещанията ще бъдат различни.

Какво означава “голяма надморска височина”?

Височината се определя според предварително установена скала:
 • голяма: от 2438 до 3658 м.н.в.  Хижа Безбог е в близост до тази категория с 2240м.н.в. Върховете , до които има планински маршрути са: Безбог 2645м.н.в., Полежан 2851м.н.в., Сиврия 2590м.н.в., Джано 2668м.н.в., Газей 2761м.н.в., Джангал 2730м.н.в. Най-високите върхове в Пирин са: Вихрен 2914м.н.в. и Кутело 2908м.н.в.
 • много голяма: 3658-5487 м.н.в.
 • изключително голяма: над 5500 м.н.в.

От какво се предизвиква височинната болест?

Зоната на високите върхове въздейства върху човешкия организъм с комплекс от неблагоприятни фактори. Най-важни сред тях са:
 •     Понижаването на атмосферното налягане и произтичащото от него спадане на парциалното налягане на кислорода
 •     Намаляването на влажността на въздуха
 •     Понижаването на температурата на въздуха
 •     Интензивната слънчева радиация

Главната причина за появата на височинна болест е изкачването с бързо темпо на голяма височина.

Нейни симптоми са гадене, повръщане, учестено дишане, главоболие. За да може организмът правилно да функционира в среда с намалено количество кислород, трябва да настъпят няколко последователни промени:
 •     увеличаване дълбочината на вдишванията
 •     увеличаване налягането в белодробните артерии, като кръвта се насочва към тези части на дробовете, които не се използват при дишане на морското равнище
 •     организмът започва да произвежда повече кръвни телца, които транспортират кислород
 •     организмът произвежда повече ензим, който улеснява отделянето на кислорода от хемоглобина в кръвта към телесните тъкани.

Противодействието срещу височинната болест  е добра аклиматизация.

Различните хора се аклиматизират с различна скорост, но все пак няколко съвета по темата:
 •     Избягвайте бързото придвижване от малка към голяма надморска височина със самолет или автомобил; най-добре започнете придвижването си пеш
 •     „Изкачвай се високо, но преспивай на ниско” – изберете си хижа като базов лагер. Не носете излишни тежести от багаж в раницата си при катеренето. За да нямате проблеми като турист не преодолявайте повече от 300м. денивелация на ден.
 •     При поява на симптоми на умерена височинна болест, изкачването трябва да бъде преустановено до изчезването им
 •     Ако симптомите се засилват, върнете се надолу
 •     Осигурете на организма необходимите течности; аклиматизацията много често е свързана със значително обезводняване, което налага поглъщането на два пъти повече течности от обикновено (от 3, 5 до 5 литра на ден); урината следва да бъде обилна и бистра.
 •     Признаците на дехидратация са: пресъхнала уста, и гърло, побеляване на езика. Приемайте електролитни течности /съдържащи натрий/, за да се възстановят загубите в организма. Това може да се постигне с разтварянето на 1ч.л. сол или 1с.л. захар в 1л. вода, а също ако сте си приготвили предварително айран със сол.
 •     Не  бързайте
 •     Когато стигнете определена височина, не се пренапрягайте, поставяйки си още високи цели. Починете, хапнете, но не се отпускайте. Умерената активност през деня е по-полезна от лежането в спалния чувал, защото при сън дълбочината и интензивността на дишането намаляват
 •     Избягвайте цигари, алкохол, успокоителни хапчета и препарати срещу главоболие
 •     Обърнете специално внимание на храната си. Вземете със себе си разнообразни и богати на енергия храни, които не тежат. Интересен съвет от специалистите е да носите и различни подправки, за да стимулирате вкусовите си рецептори, които се притъпяват от височината.  
    Включете в закуската си преди прехода: мюсли, енергийни блокчета, овесена каша, мед, подсладен ориз, кус-кус, горещо како или чай.
    За обяд можете да си подготвите пълнозърнести сандвичи със сирена и филета, пастърма, ядки, сушени плодове, пресни плодове, моркови, зеленчуци, кексче.
    На вечеря добре ще се почувствате с топла супа, а след това с ястие с ориз, зеленчуци, макарони, картофено пюре

Хижа Безбог Ви очаква!

Резервирайте нощувка на тел. 074472120
ул. "Търговска" 17 07447 2120 hoteldobrinishte@yahoo.com
Ски зона Добринище не работи
Предвид извъредното положение в България, заради корона вирус, Ски зоната няма да работи. Поради силният снеговалеж и опасностите от лавини, не се пре...
Международен тур филм фест "На източния бряг на Европа"
Гласувайте за нас! С клип за изгрева на Попово езеро в най-дългия летен ден, Комплекс Добринще и "Сигма СКИ" участват във фестивала за турис...
Планинска застраховка през 2020 година
Тарифите на планинската застраховка се запазват. Застраховка може да бъде направена на касата на начална станция на лифта при хижа Гоце Делчев. ЗАСТРА...
Списанието National Geographic България подкрепя Добринище
Нови статии за Добринище и походи в Пирин от хижа Безбог активират вниманието на почти половин милионната аудитория на изданието във Интернет. Запазен...